SolidWorks >> Wizualizacje >> Światło "uwiązane" do punktu?
Autor Wypowiedź
2011-07-15, 11:25
Pomógł 1 raz(y).
Tak się zastanawiam - tworzę światło i nadaję mu koordynaty.

Ale jak np. wydłużam detal to światło zostaje w tym samym miejscu.

Da się uwiązać światło do jakiegoś punktu?

Certifikowany Instruktor SolidWorks®
2011-07-15, 11:38
Pomógł 101 raz(y).
Da się tylko zablokować do modelu ale nie można powiązać z punktami geometrii (np. wymiarując od wierzchołka).

Dlatego dodaje się je na samym końcu.

2011-07-15, 11:55
Pomógł 1 raz(y).
Czyli dla każdego projektu takiej samej części (np. ramię lampy o różnych długościach) trzeba extra przesuwać światło. Kolejna głupia rzecz w SW.

A jak najprościej ulokować punkt świetlny w żądanym miejscu?

Bo teraz robię to na piechotę, czyli wybieram narzędzie zmierz, klikam w punkt gdzie chcę umieścić światło, spisuję koordynaty na kartce, dodaję światło i przepisuję te dane. Da się prościej?

Certifikowany Instruktor SolidWorks®
2011-07-15, 18:02
Pomógł 101 raz(y).
Oj tam głupia...

Dla mnie ta zasada jest ok, naprawdę można sobie poradzić. Nie znam wszystkich systemów ale w wielu działa to podobnie.

Trzeba by sobie wyobrazić realny pokój ze źródłami światła, źródła te nie zmieniają położenia ze zmianą oświetlanego obiektu. W przeciwnym wypadku musiały by istnieć relacje/wiązania definiujące położenia światła. I teraz pytanie, co się stanie jeżeli krawędź np. zostanie zaokrąglona - czyli zmieni się ID i położenie światła pozostanie nieaktualne.

Może powinieneś spojrzeć na to od drugiej str, kontroluj położenie obiektu względem stałe oświetlonej sceny. Albo dodaj źródło jako świecący obiekt - obecnie są dostępne materiały imitujące światło. Nie wiem co renderujesz ale ja nie dostzegam z tym problemów.

PSWUG

Strefa Resellera

Publikuj

Społeczność

Ankieta

Linki

RSS