SolidWorks >> Konstrukcje spawane >> Powiązanie listy materiałów ciętych
Autor Wypowiedź
2011-02-22, 14:21
Pomógł 0 raz(y).
Witam
Czy jest możliwość powiązania właściwości listy elementów ciętych w której dodane są dodatkowo wpisy jak nr. elementu, nazwa, masa, materiał itp. z tabelką rysunku 2D. Rysunek 2D elementu listy elementów ciętych tworzony jest jako oddzielny plik i bez zapisywania modelu z opcji wstaw do nowej części. Lista materiałów ciętych w rysunku całej konstrukcji spawanej wyświetla się prawidłowo.

Certifikowany Instruktor SolidWorks®
2011-02-22, 16:33
Pomógł 101 raz(y).
Czy pytanie dotyczy powiązania właściwości z tabelą listy el. ciętych czy samego dodania właścowości typu masa w modelu?

2011-02-22, 19:08
Pomógł 0 raz(y).
Nie, chodzi o powiązanie właściwości listy elementółw ciętych np. pozycja 5,6,7 na załączonym zdjęciu z tabelką
rysunkową  jak na zdjęciu.Jeżeli to w ogóle jest możliwe. Posiadam wersję SW 2011.

2011-02-22, 20:00
Pomógł 101 raz(y).
No dobrze, jak to jest zwykła część to norma, masa itd. jest oczywista.
Jeżeli jest to konstrukcja spawana to każdy obiekt po zaktualizowaniu zyskuje własny numer@.
Skąd program ma wiedzieć, którego członu właściwości mają być podlinkowane do tabelki?
Jestem jeszcze w stanie to zrozumieć dla rysunku pojedynczego obiektu, ale jak jest ich wiele (czyli analogia złożenia) to jak to ma działać?

2011-02-22, 20:52
Pomógł 0 raz(y).
Na formatkę wczytuję akurat tę część z listy elementów ciętych która jest przykładowo podświetlona na zdjęciu,to tego elementu nie można podlinkować? Czy trzeba ręcznie uzupelniać tabelkę?

2011-02-22, 21:22
Pomógł 101 raz(y).
Problem w mojej ocenie polega na tym, że elementy cięte zmieniają się dynamicznie, bo obiekty są aktualizowane po wykonaniu ost. operacji na nich. Dlatego pojawiają się różne numery elementy@@1 2 itd. I nawet jeżeli da się podpiąć "na sztywno" te właściwości to nie wiem czy się będą aktualizować po wczytaniu nowego członu na arkusz. Pomyślę nad tym...

PSWUG

Strefa Resellera

Publikuj

Społeczność

Ankieta

Linki

RSS