Autor | Wypowiedź |
Konstruktor
2015-09-06, 21:55
Pomógł 0 raz(y).
|
Witam, korzystam z własnej biblioteki elementów znormalizowanych, niez Toolbox'a. Elementy te są prawdopodobnie pobrane z internetu (nie robiłem tego ja). Pytanie brzmi dlaczego niektóre elementy jak np. zaznaczona śruba wyświetla sie w drzewie operacji jako element toolbox, a podkładka wyświetla się jako zwykła część złożenia? Chodzi o te znaczki zakreślone czerwonym kółkiem. ![]() |
|
|
SOLIDWORKS 2018
2015-09-07, 08:16
Pomógł 43 raz(y).
|
To zależy od tego czy część ma ustawioną flagę toolbox (IsToolBox=No/Standard). Plik sldsetdoc.exe - po uruchomieniu tam to można sprawdzić/zmienić. |
|
|
.
2015-09-07, 08:17
Pomógł 52 raz(y).
|
Za wyświetlanie tej ikonki odpowiada właściwość 'IsToolboxPart'. Niekoniecznie część musi pochodzić z Toolboxa. Można ją nadać lub usunąć makrem lub programem narzędziowym SolidWorksa. A tak przy okazji. Znalazłem takie coś: http://www.javelin-tech.com/newsletter/tech_old/2007/december/article_isfastener.htm Wypróbowałem ale nie działa u mnie. Czy to kolejny błąd SW 2015 czy też coś innego. Natomiast wyszło coś innego. Jak nadałem jakiejś części właściwość IsToolboxPart i ustawiłem opcję widoku 'Wyklucz łączniki' to w rysunku w widoku przekroju zachowała się tak jak trzeba - nie była przekrojona, ale niestety zostało jej tak na stałe pomimo wyłączenia IsToolboxPart, przeładowania Solida i przebudowie. Zaś ikonki wyświetlają się prawidłowo. |
|
|
CSWP, CSWE, CSWI *** solid-blog.pl ***
2015-09-07, 08:36
Pomógł 409 raz(y).
|
Włodzimierz, Bo tam się coś pozmieniało, zdaje się że teraz to się nagłówek nazywa "IsToolboxPart". Odpowiada za to samo co IsFastener kiedyś. Lepiej to robić jednak wspomniamym programem. |
|
|
.
2015-09-07, 10:30
Pomógł 52 raz(y).
|
Robiłem też programem i nic :( |
|
|
.
2015-09-07, 10:45
Pomógł 52 raz(y).
|
Sprawdziłem działanie funkcji z załączonego linku i w SW 2010 działa. Czyli dla SW2015 albo tego nie ma albo jest inaczej. |
|
|
.
2015-09-07, 11:05
Pomógł 52 raz(y).
|
No więc tak. :) Poświęciłem trochę czasu i dokonałem odkrycia (w helpie nie sprawdzałem bo to raczej bezcelowe). Działa to tak: Rzeczywiście jak napisał Paweł nie ma już właściwości IsFastener tylko jedna IsToolboxPart. Możemy we właściwościach dostosowanych wpisać IsToolboxPart i nadać jej rodzaj Text i wartość 1. Wtedy działa to tak jak w linku (powoduje wykluczenie z przekroju gdy zaznaczymy opcję Pomiń łączniki) ale ikonka jest nadal normalna i nie jest część traktowana jak komponent Toolbox. Jeśli chcemy żeby to był łącznik Toolbox i ikonka się zmieniła , musimy to zrobić programem narzędziowym (lub makrem). Gdy zmienimy właściwość jakiejś części to aby zmiana się zaktualizowała w rysunku , musimy najpierw zmienić właściwość widoku przekroju przełączając opcję Wyklucz łączniki na przeciwną wcisnąć OK a następnie znowu przełączyć opcję na przeciwną. Przebudowa , przeładowanie rysunku nie pomaga , przynajmniej u mnie.. Reasumując .Właściwość IsToolboxPart ma dwa zastosowania i są to dwie różne cechy pomimo tej samej nazwy. |
|
|
Konstruktor
2015-09-07, 20:47
Pomógł 0 raz(y).
|
Dzięki, dokładnie o to chodziło. Co prawda był przez chwile problem, bo nie miałem tego pliku, ale ściągnąłem go z kompa gdzie był zainstalowany toolbox i gra. Dzięki! |
|
|