Autor | Wypowiedź |
2018-08-14, 15:20
Pomógł 0 raz(y).
|
Witam pytam zapewne o proste rzeczy, ale prosze o cierpliwosc i wyrozumialosc. 1) Jak tworzyc odsuniecie powierzchni w obrebie wskazanego szkicu? ![]() 2) Jak tworzyc krzywe z istniejacej geometrii (krawedzi, krzywych, szkicow) jednoczesnie mogac je przycinac? ![]() 3) Jak tworzyc krzywa 3D przez punkty z mozliwoscia nadawania warunkow brzegowych (stycznosc, prostopadlosc) oraz modyfikacji (np. przez wielobok kontrolny) ![]() 4) Ktore narzedzie najlepiej nadaje sie do tworzenia powierzchni 3 brzegowych oraz 5 lub 6-cio brzegowych? ![]() ![]() |
|
|
CSWP, CSWE, CSWI *** solid-blog.pl ***
2018-08-14, 18:10
Pomógł 409 raz(y).
|
Re1 - nie mam jasności, może odsunięciem na powierzchni. Re2 - splajn na powierzchni, krzywa przecięcia itp. Re3 - krzywa przez punkty x,y,z lub splajn 3D Re4 - wypełnienie powierzchni Ogólnie lepiej pytaj, co chcesz wykonać a nie jak to się robi w proe/creo. Po prostu w innym systemie pewne rzeczy może sie robić zupełnie inaczej i nie ma sensu poszukiwanie analogicznych operacji. Polecam ewentualnie https://solid-podreczniki.pl/produkt/solidworks-2014-modelowanie-powierzchniowe/ |
|
|
2018-08-16, 10:06
Pomógł 0 raz(y).
|
Dzieki Pawel ref 1 w pierwszym przypadku chce wykonac poglebienia na powierzchni na wzor przygotowanego wczesniej szkicu, z kontrola prostopadlosci bocznych scianek poglebienia do powierzchni lub planu na ktorym wykonany jest szkic ![]() ref 2 w drugim przypadku chce wykorzystac krawedzie geometrii z zaczytanego STEPA (lub pliku CREO prt), aby moc je przyciac, wydluzyc badz wykorzystac je do stworzenia Filla. Probowalem to zrobic przez krzywa kompozytowa, ale ta nie ma w sobie mozliwosci wydluzanai lub skracania ref 3 nie moge znalezc polecenia Splaj3d ref 4 dziala Pytanie extra - w jaki sposob usuwac powierzchnie istniejacej geometrii (np z zaczytanego STEPA)? ![]() |
|
|
2018-08-16, 12:48
Pomógł 409 raz(y).
|
Re 1. Można to wykonać zwykłym wyciągnięciem wycięcia z odsunięciem od powierzchni. Inna meoda to opcja zawijaj, gdzie otwory będą się zachowywać jak etykieta. Ta opcja pozwala tworzyć wypukłości/wklęsłości ze storowaniem kierunku (prostopadle do powierzchni lub wg kierunku otwierania [formy]). Niestety pochelnia trzeba dodać oddzielnie jako linie neutralna. Re 2. Do wydłużania służy opcja wydłuż powierzchnię lub cofnij przycięcie. Skracać się nie ta tą metodą, należy odsunąć szkic na powierzchni i nim ciąć. Re 3. Chodzi o wybranie spajnu na powierzchni, jest to szkic 3D - a więc specyficzny rodzaj splajnu 3D. Re extra. Opcja usuń ścianę (pasek narzędziowy ściana lub na karcie powierzchni /edycji bezpośredniej). |
|
|
2018-08-22, 13:09
Pomógł 0 raz(y).
|
Panowie mam klopot z przycinaniem krzywych i tworzeniem powierzchni przez Fill/Wypelnij ![]() moj klopot polega na tym, ze nie wiem jak kolekcjonowac wybrane fragmenty szkicu lub krzywej w trkacie tworzenia powierzchni. Polecenie (Fill) automatycznie lapie mi caly szkic, a ja chce wskazac jego konkretne elementy w obrebie polecenia Fill PPM > Wybierz inny nie daje mi takiego wyboru ![]() Tak wiec, mam prosbe, czy ktos moglby wykonac powierzchnie na modelu zalaczonym do wpisu (na wzor ponizej)? ![]() |
|
|
2018-08-22, 14:10
Pomógł 409 raz(y).
|
Wypełnieniem powierzchni nie wyjdzie to dobrze. Żeby jakkolwiek to ugryźć to zamiast szkicu powinny był na granicy krótkie powierzchnie, do których można ustawić warunek stycznie lub krzywiznę. Akurat w przypadku wypełnienia nie działa menedżer wyboru, więc program chce użyć całości szkicu. Inaczej byłoby w wyciągnięciu po profilach lub powierzchni według granicy. A tak już na sam koniec (wynika to raczej z mojego doświadczenia) na takie modele lepiej jest spojrzeć tak, jakby było 3 górki bez tych wypłaszczeń. Czyli budujemy "pełny model" a później odcinamy te wypłaszczenia. |
|
|