Autor | Wypowiedź |
2019-02-20, 15:16
Pomógł 18 raz(y).
|
Mam parta z zaimportowaną powierzchnią (Surface-imported). Chcę ją przyciąć, wybieram Surface --> Trim, wybieram płaszczyznę cięcia, klikam powierzchnię, którą chcę przyciąć, OK i mam Rebuilt eroor: please select a surface to be trimmed. W czym może być problem? |
|
|
CSWP, CSWE, CSWI *** solid-blog.pl ***
2019-02-20, 16:05
Pomógł 409 raz(y).
|
Powierzchnia ma błędy. Tylko wówczas (pomijam sytuację, kiedy narzęcie cięcia jej nie przecina) nie można przyciąć powierzchni. |
|
|
2019-02-23, 15:59
Pomógł 18 raz(y).
|
Walczę z tym i nie mogę opanować :-/ Faktycznie, powierzchnia ma błędy, ale mimo, że mam porządny sprzęt do SW to porażka na całej linii. Może coś doradzicie. Importowany STP ma ~80MB. Przy imporcie opcja "Do not knit" odznaczona. Po imporcie są błędy, zapisuję do sldprt i mam plik ~30MB. Niestety naprawa błędów trwa wieki i się nie kończy (SW zawisa?). Spróbowałem inaczej - włączyłem "Do not knit" i sukces, brak błędów, ale... w rezultacie mam masę małych powierzchni, co nie jest złe, ale plik zajmuje teraz 200MB i zrobienie czegokolwiek (np. zaznaczenie jakiejś powierzchni) trwa wieki, praca mija się z celem. Jakieś sugestie? |
|
|
CSWP, CSWE, CSWI *** solid-blog.pl ***
2019-02-23, 20:30
Pomógł 409 raz(y).
|
Nie ma złotego środka. Zależy do czego jest Ci to potrzebne. Naprawa automatyczna często nie daje rady, trzeba ręcznie ale to już wyższa szkoła na powierzchniach. Może 2x w życiu spotkałem import "nienaprawialny" - był za bardzo uszkodzony. Ale generalnie wszystko da się naprawić, to tyko kwestia czasu pracy. Nie podpowiem nie widząc pliku. A ogólne informacje o naprawach znajdziesz w pomocy SW, necie lub np, mojej książce https://solid-podreczniki.pl/produkt/solidworks-2014-modelowanie-powierzchniowe/ |
|
|
2025-02-24, 13:39
Pomógł 0 raz(y).
|
Problem z przycięciem zaimportowanej powierzchni może wynikać z błędów w geometrii lub nieciągłości powierzchni. Proszę upewnić się, że płaszczyzna cięcia przecina powierzchnię w odpowiednim miejscu i że powierzchnia jest zamknięta. Warto również sprawdzić, czy importowana powierzchnia nie zawiera błędów, które mogą uniemożliwić jej przycięcie. Sama nie jestem ekspertem w SolidWorks, ale mam nadzieję, że to pomoże. _______________________________________ https://meblowa1.pl/poradnik-meble/czy-ustawienie-biurka-pod-oknem-to-dobry-pomysl-b124.html |
|
|