Autor | Wypowiedź |
2020-09-16, 14:16
Pomógł 0 raz(y).
|
Mam problem z ukryciem ściany przy pomocy alt podczas tworzenia wiązania. Wszystko robię według tej instrukcji http://help.solidworks.com/2018/polish/SolidWorks/sldworks/t_temporarily_hide_faces_when_selecting_mates.htm ale niestety bez skutecznie. Ktoś wie jak można to naprawić? Posiadam wersje solidworksa 2020 sp3.![]() |
|
|
CSWP, CSWE, CSWI *** solid-blog.pl ***
2020-09-16, 21:32
Pomógł 409 raz(y).
|
Proponuję sprawdzić na innym złożeniu. Ogólnie musi działać jeżeli nie ma wyjątkowo błędu w SP3. |
|
|
2020-09-16, 22:00
Pomógł 0 raz(y).
|
Sprawdzałem na kilku różnych złożeniach i na żadnym nie działa. Mam wybrać operacje złożenia, najechać kursorem na ścianę którą chcę schować i nacisnąć tylko alt, dobrze rozumiem? Może w opcjach trzeba coś zaznaczyć czy coś wyłączyć by to działało, ustawienia mam fabryczne bo przeinstalowywałem cały program. Edit: zauważyłem że po naciśnięciu alt'a na ścianie, ściany tej nie da się ponownie zaznaczyć. Ale powierzchnia dalej jest widoczna i nie odsłania tego co jest za nią mimo że kursorem mogę zaznaczać te powierzchnie. |
|
|
wsparcie tech, audyty, szkolenia
2020-09-16, 23:47
Pomógł 10 raz(y).
|
Cześć Przemek, Jest to błąd w wersjach SOLIDWORKS 2019 i 2020 w której została uruchomiona opcja "Udoskonalenia działania grafiki". Opcja ta jest rewelacyjna ale jak widać, jeszcze ma swoje "choroby wieku dziecięcego" ;) https://solidmania.com/udoskonalone-dzialanie-grafiki-solidworks-2019/ W wersji 2020 opcja ta już nie jest w wersji BETA i jest automatycznie odgórnie uruchomiona. Gdy tą opcję wyłączysz, funkcjonalność tymczasowego ukrywania ścian podczas wiązań elementów będzie działała poprawnie. Sugeruję Ci zgłosić się do swojego dystrybutora i poprosić o zgłoszenie tego problemu do producenta. Więcej zgłoszeń = szybsze rozwiązanie problemu. Pozdrawiam, Kajetan Sekuła |
2020-09-17, 00:12
Pomógł 0 raz(y).
|
Dziękuję za pomoc, Twoja metoda jest właściwa do usunięcia tego problemu. W końcu mogę spokojnie pójść spać :) |
|
|
.
2020-09-17, 07:26
Pomógł 52 raz(y).
|
Cyt: Jest to błąd w wersjach SOLIDWORKS 2019 i 2020 . . . Rozumiem, że w 2019 ale w 2020 powinien już być usuniety. Ehhh Solid :( |
|
|
wsparcie tech, audyty, szkolenia
2020-09-17, 22:34
Pomógł 10 raz(y).
|
Cześć, niestety nie jest znana data naprawy tego problemu. Sugeruję by osoby dotknięte tym problemem zgłosiły się do swoich dystrybutorów by Ci mogli zgłosić firmy pod zgłoszenie, poniżej SPR. SPR 1166208 - 'Temporarily hide faces using key 'ALT' on creating mates doesn't work with 'enhanced graphics performance' display render pipeline option enabled' Pozdrawiam, Kajetan Sekuła |