Autor | Wypowiedź |
2016-01-19, 16:05
Pomógł 0 raz(y).
|
Czesc, Problem dotyczy tekstur. Nakladajac teksture wszystko dziala do czasu kiedy nie przebuduje modelu. Po przebudowaniu modelu tekstura gubi sciezke i staje sie biala. Chcialbym dodac, ze problem dotyczy tekstur dodanych/zdefiniowanych przeze mnie, tekstury fabrycznie dostarczone z oprogramowaniem solidworks dzialaja normalnie. Z gory dziekuje za zainteresowanie tematem. Pozdrawiam. |
|
|
CSWP, CSWE, CSWI *** solid-blog.pl ***
2016-01-20, 08:44
Pomógł 409 raz(y).
|
Czy chodzi o wyświetlanie w oknie SW, czy w trybie RealView czy po zrenderowaniu? Jaka która porgramu, jaki service pack? Może jest coś opisane na stronie SOLIDWORKS. |
|
|
2016-01-20, 09:35
Pomógł 0 raz(y).
|
Chodzi o wyswietlanie w oknie SolidWorks. Tez nie wydarza sie to za kazdym razem. Bywa tak, ze w jednym pliku SW ta sama tesktura dziala natomiast w drugim pliku SW juz nie. |
|
|
2016-01-20, 09:55
Pomógł 0 raz(y).
|
Przy probie renderowania wyskakuje mi blad zalaczony na zdjeciu:![]() |
|
|
2016-01-20, 10:33
Pomógł 409 raz(y).
|
Nie wiem skąd ten błąd, nie spotkałem się z nim a trochę już pracuję z renderingiem. Proponuję sprawdzić, czy pomoże zaznaczenie opcji "przechowuj dane wyglądów w pliku" w opcje>właściwości dokumentu>wyświetlanie modelu. Jeżeli błędu kiedyś nie było i nagle się pojawił, to może pomóc naprawa instalacji. Jeżeli był w danej wersji, to nie zaszkodzi pobranie najnowszego service packa. |
|
|
2016-01-20, 12:48
Pomógł 0 raz(y).
|
Niestety zaznaczenie opcji "przechowuj dane wygladow w pliku" nie zadzialalo. W wersji 2015 SP4 rowniez napotkalem sie z tym bledem. Problem tkwi w tym, ze program gubi sciezke obrazu jpg: ![]() |
|
|
2016-01-20, 12:59
Pomógł 409 raz(y).
|
Może kwestia uprawnień (windows). Ja stosowałem swoje tekstury wielokrotnie i nigdy takiego zachowania nie zaobserwowałem. Ale jak pisałem, może był taki błąd, na stronie SW można odszukać dane zgłoszenia problemów i ich rozwiązania w kolejnych service packach. Dobrze jest też sprawdzić na innym komputerze - o ile to możliwe. Mogę u siebie zerknąć w wersji 2015, nie mniej mam innego SP. |
|
|
2016-01-21, 09:01
Pomógł 0 raz(y).
|
U kolegi obok wystepuje ten sam problem. Jezeli sie z nim upram dam znac co bylo nie tak. Moze nowy service pack pomoze. Dzieki za pomoc. Pozdrawiam. |
|
|
2016-01-22, 18:09
Pomógł 0 raz(y).
|
Taka dodatkowa uwaga - zauwazylem, ze dzieje sie tak tylko wtedy gdy teksture narzucam na bryle czyli wtedy gdy mapowanie jest automatyczne. |
|
|