Autor | Wypowiedź |
Projektant
2021-04-15, 16:24
Pomógł 0 raz(y).
|
Panowie, chciałbym wrzucić na cięte powierzchnie kreskowanie, żeby wyglądało to elegancko i łatwiej można było zidentyfikować co jest przecięte a co jest detalem. Przykład w załączeniu. Da się to jakoś zorganizować inaczej niż ciąć ręcznie i nanosić mapy? |
|
|
CSWP, CSWE, CSWI *** solid-blog.pl ***
2021-04-15, 19:16
Pomógł 406 raz(y).
|
Na renderingu czy na widoku cieniowanym? Bo to zasadnicza różnica. Najszybciej to zrobić w rysunku przekrój/półprzekrój, następnie włączamy izometryczny widok przekroju. Kreskowanie można poprawić po zaznaczeniu ściany - i wyłączeniu kreskowania materiału. Z resztą identycznie, jeżeli w modelu wytniemy fragment, w rysunku można w trybie cieniowanym na izometrii dodać kreskowanie materiału (karta adnotacje). |
|
|
Projektant
2021-04-16, 08:15
Pomógł 0 raz(y).
|
Chodzi oczywiście o rendering. Model cieniowany w rysunku, sprawa jest dla mnie oczywista. Ani dla renderingu ani dla modelu nie znalazłem takiej możliwości. |
|
|
CSWP, CSWE, CSWI *** solid-blog.pl ***
2021-04-16, 09:15
Pomógł 406 raz(y).
|
Można stworzyć materiał kreskowany i jego nałożyć (nawet taki jest - gwint lub inne kreski). Ale moim zdaniem nie będzie to dobrze wyglądać jak dojdzie światło, scena i cień. Lepiej chyba na ciętych ścianach zastosować kolor czerwony - tak się bardzo często pokazuje w realu np. przekroje silników. BTW. To powyżej to nie jest rendering tylko screen z programu z RealView. Na pewno masz na myśli rendering w PhotoView/Visualise? |
|
|
Projektant
2021-04-16, 09:43
Pomógł 0 raz(y).
|
Podany przeze mnie przykład nie pochodzi ani z Visualize ani z PhotoView. To zwykły widok środowiska. Możliwości oznaczenia ciętych ścian nie znalazłem ani przy pomocy PhotoView, ani w Visualize. Przy tak wielu partach ciętych oznaczenie jednym kolorem, czy nawet kilkoma nie daje efektu. To będą wizualizacje umieszczane na arkuszach A1/A0 więc przejście z kreskowaniem przez arkusz rysunku, nawet dużego da słabą jakość w modelu cieniowanym Gwint niestety też nie. Poszukam innego środowiska do wykonania renderingów. Dziękuję za pomoc. |
|
|