Autor | Wypowiedź |
2011-06-09, 14:08
Pomógł 18 raz(y).
|
Mam złożenie, załóżmy, że ma ono 20 detali. 2 z tych detali chcę nadac wygląd np. Granit, a cała reszta niech ma np. Drewno. Kombinuję tak: nadaję dla całego złożenia Drewno i próbuję 2 elementom nadać Granit, ale wizualnie dalej jest drewno ;-/ Da się to zrobić, bez żmudnego nadawania każdej części z osobna? |
|
|
CSWP, CSWE, CSWI *** solid-blog.pl ***
2011-06-09, 14:18
Pomógł 409 raz(y).
|
Wszystko się da w dowolnej konfiguracji, należy tylko zwrócić uwagę, na jakim poziomie zostały przypisane wyglądy. Zawsze nadrzędny będzie ten ze złożenia a nie części. ![]() |
|
|
2011-06-09, 14:23
Pomógł 18 raz(y).
|
Przyznam, że nie rozumiem ;-) OK, łopatologicznie - mam złożenie, bez jakiegokolwiek wyglądu/koloru. Co powinienem zrobić? |
|
|
2011-06-09, 14:29
Pomógł 409 raz(y).
|
Zaznaczyć w drzewie części i wybrać wygląd (pod prawym albo w palecie wyglądów-patrz screen wyżej). Nie może być dla całego złożenia wyglądu bo to jest nadrzędne! |
|
|
2011-06-09, 14:33
Pomógł 18 raz(y).
|
Czyli de facto muszę za każdym razem "obklikać" wszystkie podzespoły, tak to rozumiem. Nie da się zrobić "nadaj kolor różowy dla całego złożenia, ale dla tych dwóch podzespołów nadaj zielony"? |
|
|
2011-06-09, 14:48
Pomógł 409 raz(y).
|
No nie da się, bo wówczas kłóciłoby się to z hierarchią. Poza tym wyobraźmy sobie odwrotną sytuację, mam części i podzłożenia mające już wyglądy i chcę nadać globalnie całemu złożeniu - i co jest ważniejsze? Nie do końca rozumiem problem, przecież w ciągu sekundy zaznaczam w drzewie wszystkie komponenty na najwyższym poziomie i nadaję granit, po czym zaznaczam dwa i nadaję drewno. |
|
|
2011-06-09, 14:56
Pomógł 18 raz(y).
|
Problem w sumie w pracochłonności. Przykład mówił o 20 elementach, moje złożenia mają czasem >400. Myślałem, że zwyczajnie czegoś nie umiem i jest możliwość nadawania nadrzędnego koloru dla niektórych części w złożeniu. Mam np. złożenie drabiny, która zależnie od okoliczności musi być np. biała, czerwona, niebieska, metalizowane itd. i to w różnych odcieniach RGB zależnie od potrzeb (rzadko powtarzają się takie same) etc. Ale elementy plastikowe są zawsze czarnym plastikiem. I za każdym razem muszę zaznaczać te wszystkie elementy i zmieniać wygląd/kolor. Kombinowałem inaczej - tworzyłem nowy wygląd (plik p2m) i nim określałem kolory elementów. Myślałem, że jeśli zmienię plik p2m, to i elementy się dostosują. Niestety, nie chciały ;-) Przy okazji - dlaczego nie działają ENTER'y przy wpisywaniu treści? |
|
|