Autor | Wypowiedź |
2010-10-29, 19:11
Pomógł 0 raz(y).
|
Dlaczego jak wyciągam bryłę według narysowanych wcześniej szkiców to jest ona jakoś dziwnie pokrzywiona , chce ją zrobić tak jak pokazują kreski na różowo a nie wiem jak sterować tymi liniami wyciągana aby wyszła bryła taka jak chce, próbowałem zmieniać kolejność wyciągania ale to nic nie daje. Ma ktoś jakieś pomysły, poradę jak to zrobić. ![]() ![]() |
|
|
Mechanical Engineer
2010-10-29, 21:51
Pomógł 3 raz(y).
|
Prawdopodobnie problem polega na tym że zaznaczasz profile w niewłaściwy sposób sróbuj to wykonac tak jak ja to zrobiłem na obrazku poniżej-zwróć że sielone kulki (można nimi sterować) są w "jednej linii" powinno pomoć aczkolwiek wersji 2003 nigdy nie uzywałem i nie orientuje się czy istnieje tam taka opcja![]() |
|
|
Panienka do wszystkiego
2010-10-29, 22:13
Pomógł 66 raz(y).
|
Witam, Prawdopodobnie problem polega na tym że zaznaczasz profile w niewłaściwy sposób otoz to, po "jednej" stronie zaznaczac a nie na krzyz... Pozdr. tomek |
|
|
2010-10-30, 16:49
Pomógł 0 raz(y).
|
No właśnie cały problem polega na tym że w wersji SW2003 takiej możliwości nie ma,, nie ma tam tych zielonych kulek a bryła powstaje według mnie całkiem przypadkowo bo próbowałem np w momencie zaznaczania profili klikac inna część profilu i wtedy powstaje inna bryła ale w żaden sposób nie taka jkbym chciał. Jeszcze raz ZWRACAM UWAGE ZE TO SW 2003 a nie nowsze wersje w których takie kulki sa widoczne. Przychodzi mi do głowy jeszcze pomysł że może się taką funkcje gdzieś włącza żeby te kulki były widoczne tylko że nie moge tego znaleźć |
|
|
CSWP, CSWE, CSWI *** solid-blog.pl ***
2010-10-30, 17:00
Pomógł 409 raz(y).
|
Jest jedna zasada - profile powinny mieć taką samą ilość punktów szkicu. Z tego co widać to tu jest to zachowane, więc przyczyna tkwi w czymś innym. Faktycznie należy klikać w "te same" wierzchołki - czyly powiedzmy punkty szkicu w prawym dolnym rogu - jeżeli taki łącznik wirtualny się przesunie to można za niego przeciągać i powinien być przyciągany do punktów charakterstycznych w szkicu. Wydaje mi się, że już w wersji 2003 były łączniki - kliknij prawym klawiszem myszy po zaznaczeniu profili i wybierz pokaż wszystkie łącza. Jeżeli jednak nie było tej opcji i pamięć mnie zawodzi to rozwiązaniem eliminującym problem z krzyżowaniem się łącznika jest zastosowanie krzywej prowadzącej - w tym przypadku byłaby to krzywa łącząca właśnie te narożniki. |
2010-10-30, 17:50
Pomógł 0 raz(y).
|
Kęska Paweł Jest jedna zasada - profile powinny mieć taką samą ilość punktów szkicu. Z tego co widać to tu jest to zachowane, więc przyczyna tkwi w czymś innym. Faktycznie należy klikać w "te same" wierzchołki - czyly powiedzmy punkty szkicu w prawym dolnym rogu - jeżeli taki łącznik wirtualny się przesunie to można za niego przeciągać i powinien być przyciągany do punktów charakterstycznych w szkicu. Wydaje mi się, że już w wersji 2003 były łączniki - kliknij prawym klawiszem myszy po zaznaczeniu profili i wybierz pokaż wszystkie łącza. Jeżeli jednak nie było tej opcji i pamięć mnie zawodzi to rozwiązaniem eliminującym problem z krzyżowaniem się łącznika jest zastosowanie krzywej prowadzącej - w tym przypadku byłaby to krzywa łącząca właśnie te narożniki. No i tu zaczynają się schody : Cała ta operacja potrzwebna jest mi poto aby zrobic obiekt bryłowy którym będzie samolot. zeskanowałem plany, zrobiłem rysunki poszczegolnych żeber i wręg w formacie .dxf w Auto Cad i za pomocą tych poszczegolnych rysunków chciałem wykonac bryłe (szkice) . Jak sobie teraz pomyśle, że będemusiał dobierac ilość punktów szkicu np w takim jednym z przekrojów kadłuba samolotu który jak większość się domyśla jest profilem np przypominającym jajko to sie tym wszystkim załamuje a dokładniej rzecz biorąc taką niedoskonałością programu. Te zniekształcenia mogą się naprawde brać się z innej ilości punktów w szkicu i dla tego postanowiłem zrobić próbę i naszkicowałem odręcznie takie profile i wszystko wyszło OK. więc problem tkwi w profilach, ale zaraz potem spróbowałem dorzucic do mojego próbnego szkicu kolejny przekrój ale o innej liczbie punktów szkicu i tu kolejna porażka ,,pomimo że na oko widać że program mógłby wykonać tąbryłę inaczej jo jest ona skrzywiona, a ponadto do kolejnych wyćiągnięć wybiera się nie dwa szkice tylko ścianę i szkic i przy wyborze ściany nie sda sie wybrać punktu,(foto w załącniku poniżej) ![]() ![]() Kęska Paweł : kliknij prawym klawiszem myszy po zaznaczeniu profili i wybierz pokaż wszystkie łącza A kliknięcie prawym przyciskiem myszy po zaznaczeniu profili powoduje wykonanie operacji czyli powstanie bryły a nie niestety wywołanie funkcji pokaż wszystki łącza. POMOCYYYYY!!! |
|
|
Panienka do wszystkiego
2010-10-30, 17:58
Pomógł 66 raz(y).
|
Witam, bo próbowałem np w momencie zaznaczania profili klikac inna część profilu i wtedy powstaje inna bryła ale w żaden sposób nie taka jkbym chcial jak widze pierwsza bryle masz juz... A do reszty zastosuj rade Pawla - taka sama liczba segmentow. Pozdr. tomek |
|
|
Mechanical Engineer
2010-10-30, 18:29
Pomógł 3 raz(y).
|
Albo, jeśli masz taką możliwość, przesiądź się przynajmniej na wersję 2007 i nie powinno być problemów |
|
|
CSWP, CSWE, CSWI *** solid-blog.pl ***
2010-10-30, 18:37
Pomógł 409 raz(y).
|
Ulaski Michał Te zniekształcenia mogą się naprawde brać się z innej ilości punktów w szkicu i dla tego postanowiłem zrobić próbę i naszkicowałem odręcznie takie profile i wszystko wyszło OK. więc problem tkwi w profilach, ale zaraz potem spróbowałem dorzucic do mojego próbnego szkicu kolejny przekrój ale o innej liczbie punktów szkicu i tu kolejna porażka ,,pomimo że na oko widać że program mógłby wykonać tąbryłę inaczej jo jest ona skrzywiona, a ponadto do kolejnych wyćiągnięć wybiera się nie dwa szkice tylko ścianę i szkic i przy wyborze ściany nie sda sie wybrać punktu,(foto w załącniku poniżej) To nie tak - nie zgodzę się z Tobą - ilość punktów musi być taka sama lub trzeba zastosować krzywe prowadzące jeżeli chcesz mieć kontrolę nad wynikiem tej operacji. W najnowszej wersji 2011 czy 2011 zasada jest dokładnia ta sama i to nie jest wina programu. Podejrzewam, że w innych CADach jest podobnie. Tak jak pisałem - należy uzyskać taką samą ilość punktów - szkic dzieli się pod prawym klawiszem poleceniem podziel elementy. Wrzuć screen takich profili - zobaczym co da się z tym zrobić. |