Autor | Wypowiedź |
2014-11-26, 16:11
Pomógł 0 raz(y).
|
Witam. Da się w SW2014 na rysunku 2D podać położenie punktu/otworu itp. z jego współrzednymi w osiach XYZ jakoś automatycznie? czy tylko przez ręczne zrobienie notatki/tabeli i wklikanie ręczne... |
|
|
CSWP, CSWE, CSWI *** solid-blog.pl ***
2014-11-26, 16:52
Pomógł 409 raz(y).
|
Ale rysunek zazwyczaj jest płaski, takie informacje raczej powinny pochodzić z modelu 3D. Ale co konkretnie potrzebujesz? Pokazać współrzędne klikając w punkt geometryczny? Można wyświetlić współrzędne punktu, może to być np. punkt szkicu 3D. Napisz coś więcej. |
2014-11-26, 18:00
Pomógł 0 raz(y).
|
Muszę podać pozycję punktów lub otworów na rysunku 2D w dokumentacjach wykorzystywanych do programowania maszyn współrzędnościowych-pomiarowych (tworzenie układu bazowania na w/w maszynie). Ja z reguły otrzymuję taką dokumentację że na rysunku 2D są podawane współrzędne i nie mam problemu. Ale na prośbę kolegi z innej firmy ktróry otrzymał rysunek 2D(niekompletny) mam mu zrobić na podstawie modelu 3D rys. 2D z naniesionymi punktami i podanymi współrzędnymi. Tak jak widać na obrazku naniosłem punkt który ma współrzędne (odnoszące się do punktu "zerowego" znajdującego się w innej części złożenia) i chcę je umieścić na tym rysunku aby kolega mógł je odczytać. ![]() |
|
|
2014-11-26, 18:26
Pomógł 409 raz(y).
|
To może tak? https://forum.solidworks.com/thread/84999 Są tam makra, które zbierają do tabeli współrzędne szkicu 3D. |
2014-11-26, 18:31
Pomógł 409 raz(y).
|
Jeszcze tak myśle o innych rozwiązaniach... może kreatorem otworów (w dodatkowej konfiguracji oczywiście) wstawiasz w tych punktach otwory jakieś minimalne bazując na szkicu 3D. Później w rysunku można wstawic tabelę otworów i gotowe. Jedyny minus, że tabela uwzględnia dwie współrzędne dla danego rzutu a nie trzy x,y,z. |
2014-11-26, 20:51
Pomógł 0 raz(y).
|
Chyba coś może z tymi makrami zobacze bo muszę mieć w trzech osiach. a i będzie można wykorzystywać w przyszłości jak będę przerabiał "ustalał" pkt. bazowe dla moich metrologów, bo też zdaża się że dostaję rysunki bardzo okrojone. Dzięki za szybką odpowiedź. |
|
|