Autor | Wypowiedź |
Użytkownik usunięty
|
|
![]() |
Witam wszystkich forumowiczów. Jako że stawiam pierwsze kroki pojawił się problem następującej natury: Wykonuę przekrój elementu przy pomocy "widok przekroju" i chciałbym z tego przekroju wykonać rysunek na płaszczyźnie. |
|
|
2011-06-15, 20:40
Pomógł 2 raz(y).
|
Co to jest ten rys na plaszczyznie? |
|
|
k
2011-06-15, 21:17
Pomógł 0 raz(y).
|
Jak możesz to wyslij ten rysunek (jpg lub gif) i sie zobaczy co chcesz uczynić. |
|
|
Użytkownik usunięty
|
|
![]() |
Witam ponownie. W pierwszym poście wyraziłem się nieprecyzyjnie zamiast rysunek powinno być szkic. A problem wygląda tak: mam element o zmiennym przekroju: ![]() i chciałbym przekrój: ![]() naszkicować na płaszczyźnie P1 |
|
|
CSWP, CSWE, CSWI *** solid-blog.pl ***
2011-06-16, 15:21
Pomógł 409 raz(y).
|
To trzeba wstawić szkic na przecięciu płaszczyzny ze ścianami - z menu narzędzia > narzędzia szkicu > krzywa przecięcia. |
|
|
Użytkownik usunięty
|
|
![]() |
OK. Wykonałem następujące czynności: ![]() ![]() i otrzymałem szkic 3D: ![]() i w związku z tym pytanie: jak otrzymać szkic 2D lub przekształcić 3D do 2D oraz przenieść ten szkic do folderu płaszczyzna 1 (program się burzy: Nie można zmienić kolejności....? |
|
|
k
2011-06-16, 17:54
Pomógł 0 raz(y).
|
Nie bardzo Cię rozumię. Czy chcesz ten szkic skopiować i z tego szkicu wyciągać części w nowym rysunku ? Czy tylko sam szkic przenieść do folderu ? ( Choć nie wiem po co ) |
|
|
CSWP, CSWE, CSWI *** solid-blog.pl ***
2011-06-16, 18:22
Pomógł 409 raz(y).
|
A czy przypadkiem nie chodzi o to:![]() przykład ze strony: [url=http://www.szkoleniasolidworks.pl/?k=tips_trics]http://www.szkoleniasolidworks.pl/?k=tips_trics A nawązując do pytania, jeżeli krzywa jest przecięta z płaszczyzną to musi być szkic 2D. W innym przypadku, jeżeli jest szkicem 3D to taki szkic można zawsze rzutować na płaszczyznę lub ścianę planarną do szkicu 2D (konwertj elementy). |
|
|
Użytkownik usunięty
|
|
![]() |
Kazimierz K. Tak, chcę przenieść tylko sam szkic do folderu (już sobie z tym poradziłem). Po co, dla mnie większy porządek w drzewie. Paweł Kęska. OK. To rozwiązuje mój problem. Dziękuję wszystkim za pomoc. Do następnego pytania. |
|
|