Autor | Wypowiedź |
Użytkownik usunięty
|
|
![]() |
Witam wszystkich. Walczę już jakiś czas z takim oto problemem: odsunołem płaszczyznę 1 od płaszczyzny przedniej: ![]() to nie stanowi problemu. Natomiast nie mogę sobie poradziś z ustawieniem płaszczyzny 1 pod kątem, ![]() próbowałem z odniesieniami ale nic z tego nie wychodzi. Z góry dzięki za pomoc. |
|
|
Panienka do wszystkiego
2011-06-25, 22:22
Pomógł 66 raz(y).
|
Czesc, a narysuj jedna linie na tej plaszczyznie, do ktorej chcesz pochylic ta inna... Wybor : plaszczyzna i linia (mozna tez wybierac sciany i krawedzie juz egzystujace). Pozdr. tomek |
|
|
Użytkownik usunięty
|
|
![]() |
Witam w niedzielne popołudnie. Walczę z tymi płaszczyznami i nic. Doszedłem do dwóch stanów: 1. Płaszczyzna odsunięta o zadaną odległość: ![]() 2. płaszczyzna pochylona pod zadanym kątem: ![]() z tym że na lini płaszczyzny przedniej. (za radą Tomasza rysowałem linie w różnych kombinacjach i nic nie pomogło) Moje pytanie: jak połączyć te dwa stany, odsunięcie o zadaną odległość oraz pochylenie o zadany kąt. Proszę o pomoc bo te płaszczyzny mnie wykończą. Pozdrawiam. |
|
|
Panienka do wszystkiego
2011-06-26, 18:36
Pomógł 66 raz(y).
|
Hi, ach marudzicie Hippolicie... Pozdr. (i trzymam kciuki) tomek http://www.pswug.info/image/forum/forum_760_4_436_2766.zip |
|
|
Użytkownik usunięty
|
|
![]() |
Chyba załapałem, jeśli dobrze rozumiem to potrzebna jest trzecia płaszczyzna na której szkicujemy linię i wprowadzamy odniesienie do niej.![]() Cały czas myślałem że wystarczy w pierwszym odniesieniu podać jednocześnie: płaszczyznę odniesienia, odległość oraz kąt (wydawało się to naturalne i oczywiste). W każdym bądź razie dziękuję za cierpliwość. |
|
|
2011-06-27, 12:40
Pomógł 18 raz(y).
|
Aby narysować linię odniesienia nie musisz extra płaszczyzny tworzyć. Narysuj linię używając szkic 3D i zwymiaruj do innych płaszczyzn/odniesień. Po wszystkim powinieneś mieć płaszczyznę 1, linię i płaszczyznę 2 (pod kątem do pł. 1 i przechodzącą przez linię). |
|
|
Użytkownik usunięty
|
|
![]() |
Dzięki, to rozwiązanie też przetestowałem Pozdrawiam. |
|
|