Autor | Wypowiedź |
2014-04-13, 19:19
Pomógł 0 raz(y).
|
Witam Chciałbym wykonać zbiornik blaszany. O ile z górą oraz bokami nie ma problemów bo to zwykłe kawałki blachy to dół sprawia mi już pewne kłopoty (zaz. na niebiesko). ![]() Ponieważ krawędzie boków nie są równoległe dochodzi do skręcenia zewnętrznych kawałków co widać poniżej. ![]() Czy ktoś mogłby podpowiedzieć jak to ugryźć?. Model 3D aby można było sobie obejrzeć bo nie wiem czy na tych zdjęciech coś widać. http://www.sendspace.com/file/wyfqr7 |
|
|
DPStoday.pl | CSWI CSWE SOLIDWORKS Aplication Elite
2014-04-14, 09:21
Pomógł 18 raz(y).
|
Witam, Niestety moduł arkusza blach w SolidWorks używa tylko i wyłącznie ścian planarnych, czyli płaskich. Nie jesteśmy wstanie w arkuszu blach zrobić skręcenia tych ścian. |
|
|
SOLIDWORKS 2018
2014-04-14, 09:41
Pomógł 43 raz(y).
|
Wydaje mi się, że musisz tą blachę podzielić na przynajmniej dwie. No i proste muszą być. |
|
|
--
2014-04-14, 17:55
Pomógł 6 raz(y).
|
Zrobiłem ten temat wyciągnięciem po profilach w blaszakach. Oczywiście kozystając z Twojego modelu. Jak chcesz to wrzucę Ci na maila model. ![]() ![]() |
|
|
2014-04-16, 21:22
Pomógł 0 raz(y).
|
Wielkie dzięki. Jeżeli masz jeszcze to poprosze o przesłanie na robmit@o2.pl. Zobaczę to sobie na żywo. Ten model co zamieśćiłem był zobiony za pomocą bryły i skorupy jako pokazówka. Probowałęm to zrobić wyciągnieciem po profilach ale widocznie źle do tego podchodziłem. |
|
|
--
2014-04-16, 23:48
Pomógł 6 raz(y).
|
Jutrpo poszukam bo w pracy go robiłem. Ogólnie to najpierw na Twoim modelu, jego końcach utworzyłem płaszczyzny na nich szkice i skonwertowałem na szkice krawędzie w ten sposób otrzymałem 2 szkice do wyciągnięcia po profilach. Jak jest większy problem z wyciągnięciem, po profilach kombinuj z typem zagiętym i kształtowanym w ostateczności grubośc blachy w drógą stronę tylo trzebapamiętać o odjęciu 2X grubośc od wymiaru modelu. |
|
|